Holdskak: Dramatik på Nørrebro

Genftoftes førstehold klarede igen at hive et uafgjort 4-4 resultat hjem i holdskak mod stærkere modstandere, da vi var på besøg hos Nørrebro Skakforenings tredje hold.

Men det holdt hårdt undervejs, inden Vartan Simoni, Alice Ryhl og Christian Jessen kom på tavlen i de tre sidst afsluttede partier. Se resultaterne her.

Vartan spillede på det øverste bræt, 1. brættet, i fravær at blandt andre Louise Fredericia. Det var en bemærkelsesværdig gevinst, modstanderen Finn Bonnez er rated knapt 300 point højere med 1905, men det kunne ikke ses; det var lige kamp hele vejen og til slut med Vartan som vinder.

Tidnød: Vartan har fordel og 8.40 min. tilbage, modstanderen Finn Bonnez blot 1.24 min. Vartans brikker er mere aktive, bedre placeret og bønderne står samlet.

For Alice var det en debut med stil mod en højere rated modstander. Både hendes spilstyrke og selvtillid er vokset meget. Gentofte Skakklub har nu mange seje medlemmer, som først dukker op i en skakklub som voksne efter mest at have spillet på nettet. Vores klub er skabt for, at vi kan mødes i virkeligheden og få nogen endnu bedre oplevelser ved at spille skak. Det er aldrig for sent at blive god, man behøver ikke starte med skak som 3-årig.

Holdfølelsen udvikler sig hver eneste gang i klubbens debutsæson. Alle otte på holdet kæmper hårdt, og uanset resultatet bliver flest mulige til det sidste parti er afsluttet. For mange af os er holdskak sjovere end et individuelt turneringsparti; man kæmper ikke bare for sig selv, men også for teamet og klubben. Bestyrelsen støtter kraftigt op om holdene, denne gang også med Benjamin Elberth som kompetent holdleder.

Partier i holdskak varer op til fire timer med start klokken 19.00. To timer til hver spiller, ingen mulighed for at få mere tid at arbejde med. Koncentreret skak er udmattende, og det er en kunstart at disponere kræfterne og tiden rigtigt.

Sidste træk inden mat; Gentoftes udmattede Christian Jessen afslutter med sort. (Der er spillet Tg1+ af sort, Tf7 dækker f-linjen, så hvid er tvunget til at spille Kg2-h3 eller Kg2-h4. Herefter sætter sort mat med Tf7-Th7++)

Vi har noget at øve os på i Gentofte, og efter klokken 22.30 kunne uglerne (skakslang for tilskuere, der stående følger partierne) se vores Christian Jessen sejle rundt mod Nørrebros senior Frode Greisen, som åbenbart trives godt med at ofre, angribe og skabe komplicerede stillinger.

Objektivt set stod vores mand bedst i lange perioder, men det tærer på kræfterne at forsvare, og begge spillere endte aftenen som udmattede boksere i tolvte omfang. Man kommer slet ikke i nærheden af at opleve så intense partier ved at være alene på nettet!

Nørrebro Skakforening er gode værter! Mange klubber spiller i medborgerhuse, og det er en rationel løsning, for hvilken skakklub bruger sine lokaler nok? Andre holder stand i egne lokaler, som kan være mere trange, men man styrer selv alt. Nørrebro holder til i en hyggelig kælderlejlighed, hvor et ungdomsbillede af skakguden Bent Larsen pryder væggen. Boghylderne favner både fortid og nutid i dansk skak, og der var styr på afviklingen. Krigen i Ukraine var for en stund trængt i baggrunden.